Dětský rostoucí nábytek

Význam naklopitelné pracovní plochy u rostoucích stolů

moll Funktion 2020 A prime Champion CP Express web 013 - Delso - dětský, kancelářský a bytový nábytek

Pokud uvažujete o pořízení dětského rostoucího stolu, myslete na to, že tak, jak je důležitá výšková nastavitelnost, je důležitá i naklopitelnost pracovní plochy. Nejen správná výška stolu, ale také správné naklopení při různých činnostech, přispívá k lepší ergonomii a správnému vývoji dítěte. 

Zdravé sezení dítěte podporuje zdravá záda a to si může vaše dítě nést celý život. V opačném případě, špatného držení těla u dětského psacího stolu, přicházejí v počínajícím dospívajícím věku bolesti zad, hlavy a svalové napětí. Každý ví, že dítě nevydrží sedět v jedné ergonomické pozici hodinu, některé děti to nevydrží ani desítky minut. Toto “obyčejné” ergonomické sezení dokáže zpříjemnit sezení dynamické. Tajemstvím dynamického sezení je neustále se měnící držení těla. To umí zajistit dětské rostoucí stoly Moll. Všechny modely rostoucích stolů Moll disponují naklopitelnou plochou, ať už celou deskou nebo její částí v případě dělené pracovní desky. 

Kdy pracovní plochu naklápět?

Různé činnosti u pracovního stolu vyžadují různý náklop pracovní desky. Například při malování a kreslení se doporučuje, aby byla pracovní deska nakloněna pod úhlem 0 až 5°. Při psaní je to mezi 8 a 12° a při čtení se doporučuje sklon pod úhlem mezi 15 a 20°.

Mechanismy naklápění

Rostoucí stoly značky Moll disponují dvěma typy naklápění: klasické a prémiové. Klasické neboli manuální naklápění je použito pro stoly Joker a Winner – desku naklopíte tak, že uchopíte horní stranu stolu a táhnete směrem nahoru. U stolu typu Joker je 6 nastavitelných poloh u Winneru je úhel náklonu libovolný. Prémiový mechanismus naklápění používá výrobce pro stoly typu Champion. Deska se naklápí tím, že přitahujete lanko pomocí levého knoflíku, sklápí se naopak tak, že přitahujete stejným způsobem pravý knoflík. Pro děti je tento systém velice bezpečný a hravý, snadno si změní sklon desky sami podle konkrétní činnosti.

Jeden příklad za všechny

Tady bychom vámi rádi ukázali to, o čem je tento článek a v čem spočívá podstata naklopení pracovní plochy. Na obrázku níže je kolega Michal, který má správně nastavený rostoucí stůl na svoji výšku. Přesto vidíte, že v pozici při čtení hrbí záda. Proto je potřeba naklopit pracovní desku do pozice vhodné pro čtení a každý na první pohled vidí změnu. Pozorujte vaše dítě, jak sedí u psacího stolu?…